Byd velkommen til Biotrans – REBOOTs allerførste udstiller

De har revolutioneret måden, virksomheder bortskaffer deres madaffald på, har vundet Odense Kommunes bæredygtighedspris og været nomineret til flere andre prestigefulde priser såsom Best SME og Det Bæredygtige Element. Nu hiver de også titlen i land som den allerførste udstiller, der har meldt sig på banen til REBOOT den 29.-30. november 2023.

Tag ti år med tilbage i tiden. Kalenderåret hedder 2012, Danmark var lige kommet ud af finanskrisen, og den grønne dagsorden formåede endnu ikke at være på ret manges læber. To undtagelser var Søren Probst Jeberg og Søren Pihl, der begge tænkte fremtidsrettet. Ambitionen var klar: de ville lave madaffald om til grøn energi på en smartere måde, end hvad der hidtil var muligt.

– Dengang var den eneste mulighed, og det gælder faktisk også i dag, det er at få en spand i forskellige størrelser. Der er kun én, der har formået at fuldautomatisere den her fraktion, som hedder organisk affald. Og det er Biotrans, fortæller Søren Probst Jeberg, der er medstifter af Biotrans.

Fra madaffald til grøn energi

Biotrans’ system inkluderer en affaldskværn, der kværner madaffaldet. Derefter føres det gennem lukkede rørsystemer ud i en tank, hvor affaldet kan ligge i op til tre måneder, før det bliver hentet og omdannet til biobrændsel og gødning.

– Vi både sælger, vi servicerer, installerer og drifter systemet og sørger for at afhente den her biomasse og dokumentere det over for kunden i form af grønne regnskaber, så kunden får det fulde ud af sin løsning. De skal ikke tænke på noget, fortsætter Søren.

Se det med egne øjne på REBOOT

REBOOT sigter efter at favne alle dele af den tredelte bundlinje, og dette opfylder Biotrans til fulde, fortæller Søren:

– Der skal både være noget for miljøet, det er klart, det ligger næsten i det. Der skal være noget for mennesker, det må ikke være sværere eller dårligere for menneskerne at bruge, og det skal ikke være dyrere end en traditionel løsning.

– Madaffaldet får vi tilbage til jorden. Først får vi noget energi ud af det i form af biogas – det er el og varme, der kommer ud, grøn energi, og restproduktet det ryger tilbage på markerne som en meget fosforholdige gødning, som erstatter kunstgødning.

Alt dette kan man opleve med egne øjne på REBOOT. Biotrans fortæller nemlig ikke kun om sin løsning. De tager den med og omdanner al REBOOTs madaffald til biomasse og dermed til grøn energi.

– Vi vil gerne sætte hele systemet op og så hjælpe messen af med noget af alt madaffaldet for at vise vores produkt, og så kan man jo faktisk lave et helt grønt regnskab på messen i forhold til det organiske affald, uddyber Søren Probst Jeberg.

Håber at andre danske virksomheder bakker op

Hos Biotrans glæder de sig til at se, hvilke andre virksomheder, der støtter op om eventet.

– Jeg håber da, at vi vil se rigtig mange spændende både lokale og ikke-fynske virksomheder komme og udstille der, for, som jeg ser det, er det den største messe i Danmark, som jeg har hørt om, hvor bæredygtighed simpelthen er det bærende i det.

– Derudover håber jeg på at møde en masse fynske virksomheder – også nogen, jeg ikke kender. Fordi det er mange af de samme netværk, man kommer i, så det kunne være interessant lige pludselig at se nogen, man ikke kender. Der er et stort netværkspotentiale i det.

Vil du være udstiller ligesom Biotrans?