Hvad ville din skraldespand sige, hvis den kunne tale? Det kan du passende spørge den om, hvis du står over for den intelligente slags med sensorer og IoT fra ECO Change. Til november står både teamet – og deres skraldespande – klar til en snak, når de indtager Startup-zonen på bæredygtighedseventet REBOOT.
Måske du har set – og hørt – dem rundt omkring i byen. ECO Changes WasteMate-spande og de indendørs WasteFACT. De tager skraldet på en smart og ubesværet måde, der taler til kunderne.
Direktøren for ECO Change, Camilla Uttenthal, fortæller:
– ECO Change ønsker at gøre en forskel og hjælpe virksomheder i gang med at kildesortere og genanvende så mange vigtige ressourcer, som muligt og samtidig spare penge på unødigt affald, spild og transport. Vi gør arbejdsgange, dokumentation og kommunikation så enkel som muligt og automatiserer manuelle processer med sensorer og IoT.
Plug & Play-løsning gør det nemt at vise omtanke for miljøet
Det skal være så let som muligt at ændre adfærd, og det mener ECO Change, at deres intelligente skraldespande er løsningen på. Takket være data fra skraldespandene gør ECO Change det ubesværet at dokumentere klimaindsatsen, når det kommer til affald.
– Vores mål er at reducere virksomhedernes madspild og affaldsaftryk med Plug & Play-løsninger. Gennem kommunikation og nudging omsætter vi så data til et let forståeligt sprog, og på den måde kan vi påvirke adfærd til reel handling. Handlinger, der kan dokumenteres i mindsket CO2-aftryk og forbrug, fortæller Camilla Uttenthal.
En startup-virksomhed med 11 års erfaring
Selve virksomheden blev officiel i sommeren 2022, men teamet bag skraldespandene er ikke helt nye i gamet. Samlet set rummer virksomheden 11 års erfaring med kommunikation inden for affaldsbranchen. Netop kommunikationen om affaldshåndtering er da også en essentiel del af virksomheden.
– Vi hjælper virksomheder i gang med affaldssortering med affaldsanalyser og intelligente skraldespande, for vi skaber baseline data og dokumentation for, HVAD virksomhederne sorterer, om de sorterer KORREKT, og HVOR MEGET affald de producerer. For at ændre virksomhedens affaldsmængder og kultur bruger vi vores digitale tilgang til at kommunikere med brugerne om, HVORDAN de skal sortere. Her omsætter vi reel data fra virksomhedens skraldespande til nudging, video og billeder, uddyber Camilla Uttenthal.
Vigtige spillere for den bæredygtige udvikling
Startup-virksomheder er vigtige i udviklingen af nye bæredygtige løsninger, og ifølge Camilla Uttenthal er de hos ECO Change glade for, at der med bæredygtighedseventet REBOOT nu er kommet et tilbagevendende arrangement midt i landet, hvor de kan møde andre danske virksomheder – og hvor der vil være en hel startup-zone skræddersyet til nyetablerede virksomheder.
– Det er interessant, at et event som REBOOT bliver afholdt på Fyn. Det synes jeg har manglet lidt. Det giver os mulighed for at deltage i en tilbagevendende begivenhed med fokus på bæredygtighed, iværksætteri og gensidig inspiration. Der er mange nye virksomheder, der bobler med nye tiltag inden for bæredygtighed, siger Camilla Uttenthal.
For en startup-virksomhed, der arbejder med bæredygtighed, er REBOOT da også den helt rigtige dør at gå ind ad for at skabe salg til danske virksomheder. Camilla Uttenthal fortsætter:
– Vi vil selvfølgelig bruge REBOOT som udstillingsvindue. Vi håber på at komme i dialog med mange spændende virksomheder og nye partnere. På selve messedagene finder vi nok på lidt sjov underholdning med nudging og affaldssortering, så vi kan kun opfordre deltagere til at kigge forbi vores stand og smide noget i vores skraldespande. Og så se, hvad der sker, hvis de sorterer rigtigt eller forkert!
Se skraldespandene i aktion
Du kan møde ECO Change og andre nyetablerede virksomheder i REBOOTs Startupszone på Odense Congress Center den 29.-30. november 2023.