Vinderne af REBOOTs bæredygtighedspriser er fundet

Plantebaserede hygiejnebind, energivenlige websites og et miljøvenligt alternativ til pasteurisering løb med priserne, da der onsdag aften for første gang blev uddelt tre helt nye bæredygtighedspriser i forbindelse med REBOOT i Odense.

Hygiejnebind fremstillet af hamp og biofolie hjemtog hovedpræmien, da der onsdag aften blev uddelt tre bæredygtighedspriser i forbindelse med bæredygtighedseventet REBOOT, som afholdes for første gang i disse dage i Odense.

Vinderen af hovedpræmien og 250.000 danske kroner blev Odense-startuppen MEWALII, der udvikler og sælger et mere miljøvenligt alternativ til traditionelle hygiejnebind i form af bind fremstillet af hampefibre og biofolie.

”MEWALLI er en fortjent vinder på grund af deres innovative og banebrydende arbejde med at gøre et hverdagsprodukt som hygiejnebind meget mere miljøvenligt. Samtidig er de et fantastisk godt eksempel på det, vi gerne vil med REBOOT – at fremhæve dem, der går forrest i den grønne omstilling,” siger Enrico Augustinus, administrerende direktør i Odense Sport & Event, som sammen med Odense Klimapartnerskab står bag de tre priser.

En stor kilde til plastikforurening
Bag MEWALII står iværksætterne Simone Westergaard og Frederikke Dahl. Virksomheden udspringer af de to kvinders fælles frustration over manglen på miljøvenlige hygiejnebind på abonnement.

Bind er et af de plastikprodukter, der oftest havner i naturen, men MEWALIIs produkter indeholder hverken plastik, bomuld eller pesticider – men i stedet europæisk produceret hamp, som samtidig kræver meget færre mængder vand end eksempelvis bomuld.

Inspirationspris for energivenlige websites
Ud over MEWALII kunne to andre virksomheder gå glade hjem fra REBOOTs netværksmiddag onsdag aften.

Den ene var webvirksomheden TYPOCONSULT, der via et strategisk fokus på bæredygtighed arbejder for at udvikle mere energivenlige website og dermed bidrage til at nedbringe IT-sektorens klimaaftryk.

For det hjemtog TYPOCONSULT Inspirationsprisen og 100.000 kroner.

Et miljøvenligt alternativ til pasteurisering
Aftenens tredje vinder var Aalborg-virksomheden LYRAS, der vandt Innovationsprisen for sin såkaldte raslyseringsteknologi, der markant kan reducere energi- og vandforbruget i blandt andet fødevare- og sundhedssektoren.

Raslysering er en procesteknologi, der via UV-lys kan inaktivere de mikroorganismer, som kan fordærve eksempelvis drikkevarer. Dermed er teknologien et alternativ til pasteurisering men bruger anslået 60-90 procent mindre energiforbrug og 60-80 procent mindre vand end den verdenskendte pasteuriseringsteknik.

Nyt bæredygtighedsevent i Odense
De tre bæredygtighedspriser blev uddelt i forbindelse med bæredygtighedseventet REBOOT, der afholdes for første gang den 29.-30. november i Odense. Bag eventet står Odense Congress Center og Odense Klimapartnerskab.